7 Ekim 2015 Çarşamba

350 milyon işçi çalıştırıyor

Onun işi gübre üretmek... Borsanın seans salonlarından solucan çiftliğine uzanan ilginç hikayesinde başrolü kültür solucanları oynuyor. 7 akvaryum ve 50 solucanla başladığı işe 350 milyon kültür solucanıyla devam ediyor.

İşçileri solucan, sermayesi ise çöp... Evet, şaşırtıcı ama böyle. Para piyasalarında ve büyük holdinglerin finansal bölümlerinde çalıştıktan sonra kendi şirketini kuran Ekosol Genel Müdürü Burçin Karababa, artık solucan gübresi üretiyor. Şu anda üreticisi olduğu ürünlerin uzun yıllar yurtdışında kullanılan bir gübre çeşidi olduğunu ifade eden Karababa, bu konuda uzmanlaşabilmek için 7 ülke 14 tesis gezdiğini söylüyor. Kendisinin bu işe girmesinin sebebi ise alerjik bir bünyeye sahip olan ve bu nedenle organik ürünlerle beslenmesi gereken kızı. 2005'te 1 milyon 350 TL yatırımla bu işi kurduğunu söyleyen girişimci, kendi mutfağında 7 akvaryum ve 50 solucanla başladığı işe 350 milyon kültür solucanıyla devam ediyor. İstanbul Çekmeköy'deki tesisinde ürettiği gübre ile bu yılı 1 milyon, 2013'ü ise 5 milyon liralık ciroyla kapatmayı planlıyor. Yıllık 300-350 ton üretim yapan Ekosol Tarım, daha çok konvansiyonel üretim yapan çiftçilere satış yapıyor. İlk tesisini 2006 yılında Kurtköy'de kuran Karababa, bugün Çekmeköy'deki tesisinin yanı sıra Manisa'da 2,7 milyon dolarlık yatırımla ikinci fabrikayı kurmayı planlıyor.

"Solucanlar çok steril hayvanlar. Gübresi toprağın verimini artırırken yapısını düzenliyor. Ürünlere doğal aroma veriyor."



Asıl hedefi Avrupa ülkelerine açılmak

Buton üretimi yapan ilk şirket olarak tanındı. Ortadoğu ve Doğu Avrupa'ya ihracat yaparak markasını gücünü kanıtlayacak. 2015 yılına kadar elektronik, 2020 yılına kadar ise yazılım teknolojilerine ağırlık vermeyi hedefliyor.

Bir aile şirketi olarak kurulan EMAS, uzun yıllardır buton ve sinyal üretimi konusunda elektrik sektöründe adından söz ettiren bir şirket. Elektroteknik ve makine sanayide 1969'dan bu yana hizmet veren EMAS şirketi üretim, montaj ve pazarlama konularında İkitelli İstanbul'da hizmet veriyor. Toplam 15 bin metrekare kapalı alanda üretim yapıyor. EMAS, köklü geçmişinin yanı sıra hızla ilerleyen ve değişen dünyamızda başta yönetim, üretim ve pazarlama olmak üzere birçok alanda faaliyetlerini geliştiriyor. Hedefleri doğrultusunda yeni istihdamlar ile kısa sürede yurtdışı pazarlarda da söz sahibi olmaya başladıklarını anlatan EMAS Genel Müdürü Emre Aktan, rotalarını markalaşma çalışmalarına çevirdiklerini belirtiyor. EMAS, 40'tan fazla ülkeye ihracat yapıyor. Ağırlıklı olarak Arap Yarımadası, Ortadoğu ve Balkanlar'a ihracat yapan şirketin asıl hedefi Avrupa'ya açılmak. Avrupa'daki ana hedefi ise mühendislik konusunda dünyanın bir numaralı ülkesi olan Almanya. Aktan, EMAS'ın gelişmişlik seviyesi yüksek olan ülkelere ihracatının az olduğunu kaydediyor. Şirket, 2015 yılına kadar elektronik, 2020 yılına kadar ise yazılım teknolojilerine ağırlık vererek sektörde yer almayı hedefliyor.

"Markalaşma yolunda attığımız adımlarla özellikle mühendislikte ileri ülkelerde şirketimizin ismini duyurmak istiyoruz." 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder